Kumral Abdal Türbesi, Bilecik’in Bozüyük ilçesindedir.
İddaa ediyoruz.
Kumral Abdal ile alakalı internetteki en kapsamlı içeriği okumak üzeresiniz !

Kumral Abdal Kimdir? Hikayesi?
Aşıkpaşazade tarafından yazılan 1299-1478 yılları arasını anlatan “Tevarih-i al-i osman” adlı eserde kendisinden bahsedilmektedir. Bu eserden anlaşıldığı üzere asıl adı Durut veya Turgut’dur. Kendisine Abdal Derviş de denir. Şeyh Edebali’nin müridi, Ertuğrul Gazi’nin sancaktarıdır. Doğum yeri ve nereli olduğu bilinmemektedir.
Şeyh Edebali, Eskişehir yakınlarında İtburnu köyünde yaşıyordu. Bir yandan öğrencilerini yetiştiriyor bir yandan İslamiyeti yayıyordu. Kumral Abdal da onun sohbetlerinden birine katılmış ve sonrasında müridi olmuştur. Daha sonraları İslamiyeti yaymak, kendi öğrencilerini yetiştirmek ve gaza etmek için görevlendirilmiştir.
Osmanlı kuruluş menkıbelerinde ve arşivlerinde sıklıkla adına rastlanmaktadır. Talebe yetiştirmek ve İslamiyeti yaymakla beraber aynı zamanda Osmangazi ile birlikte savaşlara da katılmıştır. Böylelikle Kumral Abdal efsanesi yürüyüp gitmiştir.
İlk Osmanlı hükümdarlarının yanında, menkabelere nazaran tahta kılıçlarla harb eden, kaleler alan, bir avuç müridi ile binlerce düşmanı ezen, müslümanlığı yayan Abdal lâkablı birçok dervişler vardır. Meselâ Abdal Musa, Abdal Murad, Kumral Abdal…
Osmanlı İmparatorluğu’nun Kuruluşu, Fuad Köprülü
Restorasyon Sırasında Yaşanan Olay
Kumral Abdal Türbesinin dışındaki bir kabrin mezar taşında şunlar yazmaktadır: “Türbenin restoresi esnasında görülen rüyalar üzerine burada yatmakta olan ALPEREN naaşının yerini gösterip, vasiyeti üzerine Kabri yapılmıştır.”
Kabrin yeri günümüze kadar bilinmiyormuş. 2019 yılında yapılan resterasyon çalışmaları sırasında kabrin denk geldiği yere şadırvan yapılması planlanmış. Bunun üzerine projenin mimarı ve ilçeden bir kadının rüyasına naaşın sahibi girmiş. Bunun üzerine yetkililerce kabrin olduğu yer eşilmiş ve mezar gün yüzüne çıkmış.
“Dursun Fakıh Türbesi” başlıklı yazımızı okumak için bağlantıyı tıklayabilirsiniz. |
Osman Gazinin Rüyası
1. Rivayet
Aşıkpaşazade’ye göre Osman Bey’in rüyasını Şeyh Edebali yorumlamıştır. Kumral Abdal ise bu yorumu Osman Bey’e iletmiştir. Ve ya bu Şeyh Edebali müjdeyi iletince Osman Bey’den müjdelik istemiştir. Osman Bey de müjdenin hediyesi olarak kılıcını hediye etmiştir.
“Kumral Abdal adıyla da bilinmektedir. Aşıkpaşazade’ye göre, Edebali Osman Gazi’nin meşhur rüyasını tabir edip kendisine padişah olacağını müjdelediği zaman Abdal Kumral ondan müjdelik istemiş, Osman Gazi de padişah olunca bu dervişe kılıcını vermişti.”
İslam Ansiklopedisi 1. Cilt | İSAM
2. Rivayet
Şeyh Edebali İslamı yaymak üzere Kumral Abdalı görevlendirmiştir. O da Yenişehir mevkine konumlanmıştır. İdrîs-i Bitlisî’ye göre; bir gün Ermeni derbendi denilen yerde Hızır Aleyhisselam’a denk gelir.
Sohbet sırasında ona Osman Bey namıyla anılan bir yiğitten bahseder. Kumral Abdal öyle bir yiğidin namını duyduğunu fakat bizzat tanışmadığından bahseder. Hızır onun ileride Devletlu olacağını, sultan olup hüküm süreceğini anlatır. Gidip ona müjdeyi verip, müjdelik isteyebileceğini söyler.
Kumral Abdal da, Osman Beyi nasıl tanıyacağını sorar. Hızır da “günün birinde bir adamla konuşurken kafasına beyaz güvercin konarsa; o Osman Beydir” demiş. Gel zaman git zaman Kumral Abdal, Osman Beyi bulmuş ve müjdeyi vermiş.
3. Rivayet
Rivayete göre Osman Gazinin meşhur rüyasını Kumral Abdal yorumlamıştır. Osman Bey de bu müjdeli haberi verdiği için sultan olunca Bozüyük’te; Kovalıca, Karaağaç ve İçköy mevkilerini vakıf olarak hediye etmiştir.
Kumral Abdal Türbesi Nerededir?
Bozüyük’ten Kovalıca’ya doğru giderken yol üstündedir. Gidiş yönünüze göre sol tarafınızda kalır. Bozüyük Selahattin Şeker Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini geçtikten 300m sonradır.
Konumu Google Maps‘de görmek için ilgili bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Kumral Abdal Türbesi Ziyaret Saatleri
Türbede 1 seneden fazladır restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Bu nedenle şu anda ziyarete kapalıdır. Ancak çevresini gezip, görebilirsiniz.
Kumral Abdal rolünü kim oynuyor?
Kuruluş: Osman dizisinde Kumral Abdal karakterini Emin Gürsoy oynamaktadır. Böylece “Kumral Abdal aslında kimdir?” sorusuna yanıt vermiş oluyoruz.
Kumral Abdal gerçek mi?
Kuruluş: Osman dizisiyle birlikte gündeme gelen bu karakter, gerçekte yaşamıştır. Osmanlı devletinin kuruluşunda güçlenirken ve Müslümanlığın yayılmasında çok önemli rol oynamıştır. Osmanlı kuruluş menkıbelerinde adı sıklıkla geçmektedir.
Kumral Abdal Şiiri
Şiir Hüseyin Ferhad’a aittir. “Kılıç İpekte Sınanır” isimli kitabındandır.
“Oku! kambur abdal
kösnük fısıltısını rüzgârın,
ateşin içrek cönkünü
yaslı avazını tar’ın
azalt kalbinin yükünü.
Oku! kekeç abdal
kadim Kiji aksanıyla,
Kitab-ı Dîvan ü Lûgati’t-Türk’ü
içindeki Deccal’a
sağalt kalbinin çürüğünü.“
Kumral Abdal hangi dine mensup?
Kumral Abdal ile alakalı en çok sorulan sorulardan bir tanesi de bulmuş. Yazı genelinde bahsettiğimiz üzere kendisi Müslümandır. Ve yaşadığı dönemde İslamın yayılması için büyük çaba sarf etmiştir.
Kumral Abdal tarihte kimdir?
Aşıkpaşazade’nin “Tevarih-i Al-i Osman” isimli eserinde bahsettiği üzere gerçek adı Durut veya Turgut’dur.
“Kumral Abdal Türbesi” başlıklı yazımızı umarım beğenmişsinizdir. Konuya yapmak istediğiniz eklemeler, düzeltmeler olursa yorum atabilir, mail gönderebilirsiniz. Bilecik türbelerini yazmaya devam edeceğiz.